Vrolijke hond

Dinsdag 23 en woensdag 24 augustus.

We rijden door een kaal berglandschap. De door mos groen uitgeslagen en door erosie verweerde en geteisterde bergen geven een desolate indruk.

Na het nogal abrupt overgaan van de ruim opgezette buitenwijken van Reykjavik in dit bijna surrealistische landschap is er behalve het autoverkeer weinig enig menselijke aanwezigheid te bespeuren. We gaan de “Golden Circle” route doen. Een tocht van zo’n 120 km. dat ons langs diverse natuur fenomenen en bezienswaardigheden zal voeren. Onze eerste stop is een oude niet meer werkende vulkaankrater.

Wij zijn niet de enigen. Talloze touringcar bussen volgestouwd met vnl. Chinese en Japanse ontdekkingsreizigers zijn onze metgezellen. Voor hun is alles nieuw en een foto waard, zelfs twee jonge IJslandse vrouwen die een potje koken op een gastoestelletje aan een picknick tafel. Het blijven rare gasten die toeristen…..

We rijden verder, het landschap oogt wat vriendelijker maar voortdurend wisselend. Onderweg lunchen we bij een tomaten kaskwekerij. De energie voor de tomatenteelt haalt de eigenaar uit een nabij gelegen geyser, zoals er onderweg talloze van deze stoom spuitende energie bronnen te ontwaren zijn. De IJslandse energievoorziening drijft voor belangrijk deel op deze natuurlijke en schone energievorm. De tomatenboer serveert een uitstekende maaltijd, bestaande uit, u raadt het al….tomatensoep. Het kasmaterieel, de zaden tot en met de bijen voor de bevruchting komen overigens allemaal uit het Westland, zo vertelt ons de eigenaar na ons te hebben geidentificeerd als Hollanders. De tocht voert verder langs de gysers van Strukkor naar de Gullfoss waterval, een van de grootste van IJsland. Een imposant gezicht. De waterval stort zich in etappes als een tweetraps raket begeleidt door waterdamp wolken en donderend geraas de kloof in. Wat een natuurgeweld. Bij terugkeer op de parkeerplaats blijkt een van onze twee huurauto’s problemen met de koppeling te hebben. Er wordt besloten de auto, na overleg met de verhuurder, terug te rijden. De inzittenden van de andere auto vervolgen hun weg richting het nationaal park Thingviller. Eerst nog een stop bij de bijna obligate maar o zo lekkere stop bij de “Secret Lagoon” thermische baden. De hete door natuurlijke warmwater bronnen gevoede sauna’s en stoombaden voelen weldadig aan na de vele kilometers lopen langs kraters en watervallen. Het water van het door bergen omringde meer waar het complex aan ligt is opvallend warm van temperatuur. Het wordt door dezelfde bronnen opgewarmd als de sauna’s.

Bij terugkomst bij de auto bericht van de anderen. Ze staan nu even verderop definitief stil met panne. Even later zien we ze naast de auto zittend in de berm genietend van de zon en vergezeld door een nieuwe aan komen lopen passagier. Een vrolijke hond voorzien van naamplaatje en telefoonnummer heeft besloten zich aan te sluiten bij dit door pech achtervolgde gezelschap.

Een autoambulance met een vervangend voertuig is onderweg. Wij doden de tijd met de speelse hond. Een passerende IJslandse automobilist die behulpzaam stopt herkent de hond en neemt na telefonisch overleg met de eigenaar de hond mee in zijn auto. Inmiddels is de nieuwe auto gearriveerd. Eind goed al goed, we vervolgen onze weg naar de laatste pleisterplaats, het nationaal park van Thingviller. Gelegen aan een prachtige meer, lopen wij in het ondergaande zonnelicht naar onze laatste waterval. Een weldadige rust heerst er in dit nationaal park. Geen bussen met volgepropte gehaaste toeristen maar wel alle tijd hebbende kampeerders, wandelaars en duikers. Aan een picknicktafel eten twee vol bepakte fietsers een grote zak chips als avondmaal. Het is een schitterende omgeving. Een plek, voor wie van ongerepte natuur houdt, om veel langer te willen blijven.

De volgende dag rijden we hetschiereiland van de berg Snaefellskokul rond. Eveneens een dagtocht van pakweg 150 km. Het is een tocht met schitterende vergezichten over zee, weidse landschappen met imposante bergketens op de achtergrond, besneeuwde bergtoppen, vulkanische maanlandschappen, kraters en watervallen……Niet voor niets noemen ze dit schiereiland klein IJsland.

In deze twee dagen hebben we nog geen 10 % van IJsland gezien. Wil je alles zien, trek er 3 weken voor uit. IJsland is niet goedkoop, maar de moeite waard.

Morgen wacht ons de oversteek naar Groenland, een tocht van 4 tot 5 dagen en zo’n 600 nm lang over de oceaan.

De vooruitzichten zijn goed, de boot volgetankt en het eten ingeslagen.

image2

image1

 

 

 

 

Please follow and like us:

4 gedachten over “Vrolijke hond”

  1. Hai Paul,
   We liggen verwaaid in Norris Point in Rocky Harbour NewFoundland. Restanten van hurricanes.
   Niet erg, we hebben gelegenheid om de boel hier te verkennen, zeer de moeite waard, prachtige wandeltochten met vergezichten over de diverse baaien en fjorden. En vooral de weldadige stilte, in Nederland een zeldzaam goed.
   Bedankt voor je bericht!
   Hartelijke groeten, ook namens mijn broers Peter en Jurgen,
   Edzard

 1. Ik lees alles en geniet van deze prachtige vaartocht. Ben uiterst benieuwd naar de beelden. Nu op de grote rivier nabij New Found Land. Ik zie dat jullie binnen door gaan. Buitenom en naar St John te Lang of te veel wind? Ik heb er zelf ook gevaren, maar dan als ketelbink vv Rotterdam, Dublin, Glasgow, St John >Montreal Detroit> Chigago vv.
  Vol bewondering voor de voorspoedige reis met bemanning en het schip. Ik ben eenvoudig weg ook jaloers :). Goede reis verder naar Nova Scotia, wordt het Halifax of Boston. Ben benieuwd naar komende havens en ontmoetingen op zeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *