Seaguls in the mist

Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus

De dag begon met nevel, maar gelukkig is ze daar weer…., de zon. De kleurrijke huizen rond het haventje komen nu goed tot hun recht.

Ik loop het stadje in om een bakker te zoeken. Rond de haven en tegen de heuvel op vind je nog wat oude oorspronkelijke voornamelijk houten huisjes met nauwe kruip door sluip door steegjes, maar voor het overige is Thorshavn een modern fris uitziend stadje met opvallend veel pizza, hamburger en steak gelegenheden, met net buiten het centrum een gloednieuwe shoppingmall. Na enig rondvragen een warme bakker gevonden. Het brood is prima maar peperduur. Een bruin (spelt) brood omgerekend Euro 4,75……

Na het ontbijt besluiten we aan de andere kant van de haven olie te gaan tanken die hier weer relatie goedkoop is, 96 eurocent p/l. Ik ga lopend terug om rond de haven wat opnamen te maken.

Bij terugkomst vind ik Edzard in het achteronder. De zekering van de hekschroef bleek doorgebrand en moest worden vernieuwd. In de kajuit tref ik twee Londense beroeps avonturiers en expeditieleiders aan die aangetrokken door de boot en de banners nieuwsgierig naar ons reisdoel hun eigen verhaal vertellen. En dat is niet gering, in hun twee peroons kajak zijn ze 4 weken geleden vanuit Groenland vertrokken om al peddelend via IJsland en de Faeroer de oversteek te maken naar Schotland. Dag en nacht peddelend, eten kokend met een pannetje tussen de knieen, slapend, noem maar op….In de terminologie van onze voetbaltrainer van Gaal uitgedrukt ” that’s another cookie”!!! Hun relaas is te volgen op hun eigen blog…..

De rest van de dag vermaken wij ons rond de haven, het weer is prachtig, de terrasjes vol, een groot cruiseschip aangemeerd aan de andere kant van de haven en achter de Four Seasons op de brede steiger ons eigen prive terras. Ik raak in gesprek met de kapitein van een 71 jaar oude tweemaster als zeilcharter in gebruik, een oude rot in het vak die naast ons ligt. Hij geeft ons een paar zeer bruikbare tips met name over Groenland, waar hij vroeger als duiker werkzaam was.

De volgende ochtend kom ik hem weer tegen. Een paar broden in zijn handen waarvan een voor ons, “de bakker had wat over”. Er hangt een dikke mist en hij adviseert ons bij vertrek richting IJsland de zuidelijke route onderlangs tussen de eilanden te nemen omdat we daar de meeste kans op zonnig weer zullen hebben. Wij nemen zijn raad ter harte en om 11.00 uur vertrekken we.

Aanvankelijk nog dikke mist maar na een uurtje breekt de zon door en aanschouwen we een prachtig fjorden landschap. Kliffen steil oprijzend uit de zee omfloerst door flarden mist, meeuwen als acrobaten duikelend rond de boot, schapen grazend op de steile hellingen de diepte trotserend en hier en daar een verloren dorpje uitkijkend over het altijd veranderend water.

Rond 15.30 verlaten we de eilanden de open zee opvarend. De wind half in de rug, zuid tot zuidoost 5 Bft. Achter ons de Faeroer, voor ons IJsland, de nacht en de oceaan.

Nog 240 zeemijlen te gaan.

image1

image1 3

image1 2

 

 

 

Please follow and like us:

Eén gedachte over “Seaguls in the mist”

  1. Beste mensen,
    Ik vind het een moedig avontuur en wens jullie een behouden vaart. Heel leuk om jullie verhalen te volgen. ik ga dagelijks kijken naar de vorderingen.

    Vr. Gr.
    Paul Epstein
    BAZ 84

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *