Gletsjer ..

Donderdag 18 en vrijdag 19 augustus,

Bij het achterlaten van de Faeroer en het ingaan van de nacht wordt het licht difuus en het zicht steeds minder. De wolken liggen laag, we varen door een cocon van blauwgrijs licht, de hemel nauwelijks te onderscheiden van de zee.

Bas en Edzard hebben de eerste wacht. Tegen het einde van de nacht en het gloren van de dag ontwaren ze het enige schip, onderweg naar Noorwegen, tegen een streep licht aan de horizon. Het wolkendek trekt even weg, in het blauwe ochtend licht dient eindelijk de volle maan zich aan. Niet voor lang, want ook de opkomende zon verliest het van de wolken. Tegen de middag een prachtig blauwe hemel, doorkruist met witte door vliegverkeer veroorzaakte strepen. De meeuwen ver verwijderd van het land spelen krijgertje met de boot. We zijn halverwege IJsland en alleen.

Laat in de middag doemen daar plotseling de bergen van IJsland op. Majestieus rijzen ze op uit de zee, een imposant gezicht. Met het land dient ook de mens zich aan. Sloom varend doorkruist een visserstrawler onze koers richting Hornafjodur de lagune bij het vissersplaatsje Hofn, ons reisdoel van vandaag. De laagstaande zon recht voor ons uit schijnt ons fel in de ogen. Edzard geeft nog even vol gas, Bas en ik maken gebruik om daar nog even wat spectaculaire opnamen van te maken.

Met de zon zo vel in de ogen is het een hele toer om de gemarkeerde lagune ingang te vinden. Bovendien staat er een zeer sterke stroming, 6 knopen, venwege het aflopend tij. Dankzij de assistentie van Peter als navigator loopt het allemaal gesmeerd en naderen we de haven. Een penetrante visgeur begroet ons en nog voor de duisternis invalt kunnen we aanleggen, het is negen uur plaatselijke tijd. Het is een klein haventje met vnl. lokale vissersbootjes. Een Duits zeiljacht ligt tegenover ons, de eigenaar vertelt ons op weg te zijn de Faeroer. Even later bezoekt de havenmeester ons, nieuwsgierig naar ons reisdoel en de boot. Het liggeld is gratis.We drinken een pint in het Pakkidhus, het restaurant/pub aan de haven. Naast de vele aanwezige toeristen viert een IJslands gezelschap luidruchtig de verjaardag van een van hen, tegelijkertijd ons verzoekend stil te zijn vanwege hun gezang, ha ha…..

De volgende dag begint prachtig, volop zon Na de dagelijkse routine van boodschappen doen en ontbijten wandelen we richting de lagune. Op een rots uitstekend in het laag water hebben we uitzicht op het schitterende landsschap van de kwelders met op de achtergrond de uitgestrekte bergen bedekt met het ijs van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajokull

Hier een tijdje zitten, gedachtenloos genieten en je ervaart een totale rust. Een prachtig begin van ons IJslands bezoek. Later die middag bezoek aan boord van de politie die de douane taken op zich neemt. Het nodige papierwek moet worden ingevuld. IJsland mag dan Europa zijn maar duidelijk geen Schengen land.

Tegen zonsondergang na de gebruikelijke namiddag pint in de kroeg ons avondmaal aan boord.

Vroeg naar bed, morgen wacht ons ruim 200 mijl op weg naar Reijkjavic.

image1image2 image3

 

Please follow and like us:

9 gedachten over “Gletsjer ..”

 1. Hi Edzard en bemanning ik volg jullie op de voet.Goed te horen dat de reis voorspoedig verloopt.Rondje Texel is niet bij jullie doel.
  Op Seinpolle alles goed.
  Groet van ons op de ST 75
  Klaas en Janny

  1. Dag Klaas en Janny,
   Leuk dat jullie ons volgen!
   Wij liggen alweer een paar dagen in Reykjavik, de afgelopen dagen over het eiland gereden en geisers, watervallen en andete bezienswaardigheden bezocht.
   Vandaag weer verder, op weg naar het zuidelijkste punt van Groenland.
   Daar doen we drie dagen en nachten over, de langste etappe van onze reis.
   Hartelijke groeten van de bemanning.
   Edzard

   1. Dank voor je reactie .We hebben bewondering voor jullie hoewel jullie heel wat gewent zijn.We volgen jullie met veel respect .

    Klaas en Janny

  2. Bedankt voor je reactie Leen.
   Er komen nog wel meer reizen denk ik, wie weet ben je er dan bij.
   Groeten van de bemanning,
   Edzard Braam

 2. Hey bemanning,
  Wat een fenomenale foto’s en hoe indrukwekkend kan jullie reis nu al genoemd worden. De bergen en gletsjers waar ik jarenlang overheen heb gevlogen zie ik nu vanuit een heel ander perspectief.
  Hulde aan jullie doorzettingsvermogen. Behouden vaart en vooral: blijf genieten!

  1. Dag Carlo,
   Bedankt voor je enthousiaste reactie op onze reis en foto’s
   Er komt nog meer!
   Vandaag vertrek vanuit Reykjavik naar Zuid Groenland,
   Groeten van de bemanning.
   Edzard Braam

 3. Hallo No Limit broers, even een groet uit zomers Blaricum waar Hei en Wei ons berichtte over jullie reis met onze droomboot nog wel! We behelpen ons nog even op Loosdrecht en varen samen op met de Piet Hein. Morgen even fietsen met de Moeke fietsclub. Succes mannen!

  1. Dankje Andre, namens ons drieën.
   Loosdrechtse Plassen?, zo zijn wij ook begonnen op de Friese Meren, moed houden…
   Als we terug zijn ga ik ook weer fietsen.!
   Hartelijke groet,
   Edzard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *