Heerlijk eten en douane

Woensdag 8 t/m zondag 11 september

Halifax, de stad van waaruit in grote getale oorlogsmaterieel tijdens de WO 2 verscheept werd richting Engeland…..

Dat is wat mij is bij gebleven uit de schoolboeken, maar het is een stad met een veel rijker verleden. We liggen midden in de stad, voor ons het maritiem museum, aan bakboord een oud fregat uit de 2e wereld oorlog, en aan stuurboord de “Acadia”, een oud stoomschip uit WO 1, nu onderdeel van het maritiem museum. Een paar honderd meter verderop aan de wandelkade met prachtig uitzicht over de Halifax Bay een monument ter nagedachtenis aan al die immigranten uit Europa begin vorige eeuw. Tegenwoordig noemen we dat economische vluchtelingen.

 

De mooie houten voornamelijk aan de haven gelegen (pak)huizen vormen samen met de boven op de heuvel gelegen citadel en het in Art Deco stijl gebouwde voormalige postkantoor het oude Halifax. Daartussen de, het uitzicht ontnemende, uit staal, glas en beton hoog opgetrokken hedendaagse tempels van de markt economie. Onvermijdelijk maar wel spijtig.

In de buitenwijken veel mooie Victoriaans aandoende landhuizen, al of niet aan het water gelegen.

Halifax is omgeven door twee baaien en diverse meren. In het weekeinde de (zeil)boten op het water, aan de wal en wandelkade de terrasjes, winkeltjes en de vele mensen. Op de achtergrond het imposante hoorngeluid van de vertrekkende Queen Marie II. Prachtig.

We zijn hier aangekomen afgelopen woensdag tegen het eind van de middag na vier dagen en nachten ,door gevaren te hebben tussen Newfoundland en Nova Scotia. Ruim 420 nm en tot nu toe het zwaarste deel. De restanten van meerdere orkanen in combinatie met de getijden stromingen en het onvoorspelbare klimaat van met name Newfoundland zorgden voor een niet te omschrijven golven zee die misschien het beste te vergelijken is met 24 uur per dag in een “rollercoaster” te moeten zitten. Ik heb Peter tijdens het koken huzaren stukjes als een volleerd circus artiest zien maken om ons van een behoorlijke maaltijd te voorzien…. Ik zal jullie onthouden van zijn commentaar tijdens het koken, maar een oud dertiger jaren slapstick filmpje heeft beduidend minder amusementswaarde dan zijn capriolen.

Nova Scotia heeft, vanaf de zee gezien, een duidelijk ander landschaps karakter dan Newfoundland. Het laatste is ruig en onherbergzaam met hier en daar diepe fjorden en steil uit de zee oprijzende kliffen, Nova Scotia oogt meer golvend en vriendelijker. Het blijft echter een beperkte omschrijving. Observaties vanaf het water zijn altijd subjectief, afstanden en hoogten vertekenen en onze ogen en hersenen zijn meesters in het verdraaien van de werkelijkheid.

Bij aankomst in Halifax werden we hartelijk ontvangen door Bruce en dochter Beth. Met ongelofelijk veel geduld hebben zij, aan de kade moeten staand en zittend omdat hun toegang aan boord door de douane was ontzegd (maar daarover later) ruim drie uur gewacht om ons uiteindelijk naar hun huis net buiten de city te rijden waar we warm door Joan, de vrouw van Bruce werden begroet. Na vier etmalen van slingeren en soms rollend een bord eten op je schoot was het heerlijk om in deze buitengewoon aangename en vooral niet wiebelende omgeving te worden getrakteerd op een heerlijk diner vooraf gegaan door banjo en zang van Bruce en het mooi diepe cellogeluid van de klassiek geschoolde Joan. Bruce, Joan en Beth, dank voor jullie gastvrijheid en deze heerlijke avond!!

Minder aangenaam was de ontvangst door de Canadese douane.

In een volgend blog zal ik daar verder over uit wijden.

Maar wie dit leest…. wees gewaarschuwd. Ik heb op TV reportages gezien over de Australische douane, wel Canada kan er ook wat van. En dan te bedenken dat de VS nog komen moet.

En dat wil dan een vrij handels verdrag?

De zaterdag middag en gedeeltelijk de avond doorgebracht bij de Goatgarden, een soort strandtent maar dan aan de kade. Een prima plek om mensen maar ook het bedienend (vrouwelijk) personeel te observeren, blijft een leuke bezigheid.

Afsluitend verderop gegeten bij een oud tot café/restaurant met live muziek omgebouwd pakhuis. Op het plein ervoor een verzameling Harley Davidsons en ander motortuig. Edzard en Peter helemaal gelukkig. De avond in stijl afgesloten met Sambuka en een geanimeerd gesprek met een Canadees stel.

Morgenochtend wacht de VS ambassade, hier om de hoek, voor een VISA check voor alle zekerheid. Men kan niet voorzichtig genoeg zijn…..

No Limit goes USA 17

 

 

 

 

Please follow and like us:

6 gedachten over “Heerlijk eten en douane”

  1. Beste crew, beste bikkels. Ik heb net dit verhaal in het Engels mogen vertalen voor de blog en voel ik me weer een beetje bij jullie. Halifax heb ik veel uit de lucht mogen aanschouwen maar nu hoor ik hoe het echt is. Ook voor mij een “Sacred Place’. Op 9-6-’40 vertrok Konvooi HX49. Mijn oom op de tanker MS “Moordrecht” voegde zich bij dit konvooi. Op 20-6-’40 werden ze getorpedeerd door de U48. Er waren 4 overlevenden. Niet mijn oom. Dat waren andere tijden. Nu genieten van jullie samenzijn en de geweldige No Limit. Wat douane en immigratie betreft, breek mij de bek niet open..
    Eigenlijk heel simpel, je bent verdachte totdat het tegendeel is bewezen. Dus hele goede voortzetting en jullie zijn bijna bij de Inter Coastal, alleen nog even de USA in… Hgr, Frank Hop

  2. Hi Edzard en bemanning groot respect voor jullie.Nu is er geen zee meer te hoog en liggen verre bestemmingen binnen bereik.
    Succes en behouden vaart

    Klaas en janny Grou

  3. Beste mannen, we volgen jullie elke dag, geweldig wat jullie zien en mee maken, we zijn trots op jullie, blij met de samenwerking en trots op de prestaties van het schip.
    Douane maak je borst maar nat bij binnenkomst U.S.A., Canada was een mooi voorproefje.
    Fijn te lezen dat het technisch tot dusver zonder noemenswaardige problemen verloopt.
    De allerbeste groeten, Piet Wierenga en No Limit crew.

  4. Met grote belangstelling volgen we jullie op de Meander V. Lichte jaloezie maakt zich meester van ons bij het zien van het geweldige beeldmateriaal. Ook de verslagen zijn geweldig en we leven helemaal met jullie mee.

    Tot het volgende verslag mannen..
    Met Nautische groet.
    Evert en Inge

    1. Dankje Inge en Evert,

      Over belevenissen gesproken, Evert ik heb je boek gelezen, jij hebt ook het een en ander meegemaakt!
      Tjonge, dat loog er soms ook niet om, respect!
      Groeten van ons allen.

      P.S. Ik had je nog een email gestuurd vanaf de Iridium Go maar die zit denk ik bij je spam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *