Zeeziekte, obesitas en afvallen

Goedemiddag alllen vanaf de brug van de Four Seasons.
Hierbij weer mijn update over de gang van zaken aan boord.
Het is 17 november 10 uur plaatseljke tijd, bij jullie 15 uur in de middag.
De zee is gekalmeerd, de FS voert ons heupwiegend naar Bermuda, De boordcomputer heeft berekend dat we er over 48 uur zijn.
De bemanning bestaat sinds gisteravond weer uit vier functionerende leden, iedereen doet ook weer zijn wacht.
Er wordt ook weer met elkaar gepraat, dat was de afgelopen dagen tot een minimum beperkt gezien ieders individuele ellende waarin wij verkeerden.
Compassie was er wel voor elkaar, maar die werd niet in woorden uitgedrukt. Geen opmerkingen als “Gaat het een beetje meneer Dröge ? of Kusje erop ?
Kortom een Meer voor Mannen Boot.

Kijkende naar mijn bemanning viel me wel op dat we allen afgevallen zijn.
Behalve de kok, die ziet er nog hetzelfde uit als voorheen.

En dat brengt mij op het onderwerp waar ik het vandaag met u over wil hebben: Afvallen.
Een groot sociaal-medisch probleem deze tijd.
En wat er allemaal niet verzonnen wordt op dit gebied.
Neem bijvoorbeeld het programma Obese van RTL4.
Wat een moeite en helse inspaning de kandidaten zich wekenlang, ja maandenlang moeten getroosten om de door hen zo vurig gewenste toestand van gewichtloosheid te bereiken.
En dat onder leiding van Wendy van Dijk, categore licht vlieggewicht.
Is zij nou een motiverend of demotiverend voorbeeld , ik vraag mij bovendien af waar ze haar eigen vermageringsdieet opgesnoven heeft.

In mijn tijd als beginnend chirurg, gaf ik te dikke patienten regelmatig het advies af te vallen voor ik ze ging opereren.
Dat maakte hun overlevingskans groter.
“Het lukt me maar niet dokter” kreeg ik altijd te horen.
Ik gaf ze dan vaak het advies 14 dagen met vakantie te gaan naar Biafra, daar heerste een grote hongersnood.
De meesten heb ik sindsdien niet meer terug gezien, misschien zijn ze er te lang gebleven.
Met dat adves ben ik dan ook gestopt, het kostte mij te veel patiënten.

Het kan ook anders, een bijzonder geval van zelfredzaamheid.
Het betrof een psychiatrische patiënte die naar mij was doorverwezen en er haar eigen methode op nahield om af te vallen.
Op haar afdeling was het personeel opgevallen dat er voortdurend bestek verdween. Na lang zoeken bleken ze bij genoemde patiënte uit te komen. Die at niet de haar voorgeschotelde maaltijden op maar wel de lepels, vorken en messen met het idee er zitten weinig calorieën in en het vult de maag lekker.
Op gemaakte röntgenfoto bleek haar maag tot de nok toe gevuld met ijzerwaren.
Ik heb haar geopereerd, en heb haar ontdaan van meer dan 5 kilo metaal. Ze heeft de operatie goed doorstaan en kon weer terug naar haar afdeling. Hoe het verder met haar is afgelopen weet ik niet.
Psychiaters en diëtisten hebben haar hopelijk op andere ideeën kunnen kunnen brengen. Maar ze was wel afgevallen, dat wel.

Ik ben tot de conclusie gekomen, wederom bevestigd door de ervaringen van de laatdste dagen dat afvallen het beste op zee kan plaatsvinden. Ik stel voor doordeweekse cursussen te organiseren geheten:
Val 5 kg af in 5 dagen op de Noordzee !
Succes gegarandeerd, Geen dieet, zeeziek worden niet verplicht.
Afvallen doe je gegarandeerd, alleen al doordat je je constant staande moet houden op een wiebelend en schommeled schip, dat vreet calorieën. En voor degenen die toch ziek worden, maagverkleining is niet meer nodig, geen operatie, geen narcose. Door de vele antiperistaltische bewegingen van de maag gedurende vijf dagen krimpt hij vanzelf.
Ziektekostenverzekeraars moeten hier hun medewerking aan verlenen. In verband met koude sanering kunnen opgelegde visserschepen meteen weer in de vaart genomen worden, Werkloos geworden schippers en vissers kunnen weer aan de slag.

Tot zover mijn beschouwingen over dit onderwerp, ik heb nog wel enkele andere ideeën en therapieën aangaande dit onderwerp maar wil het hierbij laten. Mochten hier toch vragen over bestaan dan zal ik die privé, in strikte vertrouwelijkheid, beantwoorden.

Voor nu wens ik u allen een mooie dag, wij varen met een koers van 060 graden stug door naar Hamilton op Bermuda.
Tot de volgende keer,
Wederom gegroet namens de gehele bemanning van de ons nimmer in de steek latende Four Seasons, Edzard

Please follow and like us:

Eén gedachte over “Zeeziekte, obesitas en afvallen”

  1. Hallo Edzard, en crew,
    geweldig stuk wat je schreef, geeft tevens aan dat er weinig problemen zijn met het weer momenteel, fijn dat iedereen wat ingeslenterd is geraakt.
    je idee om mensen te laten afvallen, super man, we kunnen zo’n reis makkelijk 6 maal per jaar doen 6 maal heen en 6 maal retour is dus 12 maal een overtocht met een nieuw ontwerp plus minus 8 hutten moet dat niet alleen voor de patiënten maar ook voor de schepen en schippers lucratief zijn. zouden de verzekeringsmaatschappijen hierin geïnteresseerd zijn? we moeten toch wat met onze oude dag, en helpen op deze wijze verzekeraars, patiënten, No Limit eigenaren, en de werf ermee .
    verder zonder gekheid tot dusver nog geen onoverkomelijke problemen gehad, super!!!
    we gaan er van uit dat dit zo blijft, aan de voor bereidingen en Luuk en Peter die het verzorgden zal het zeker niet liggen, zet hem op geniet ervan, en ook al is het op afstand wij No Limit Ships zijn bij jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *