We zijn over de helft

Donderdag 10 mei 2018, 10.00 lokale tijd

Positie 37.10.359 N. 048.07.658 W

We zijn over de helft, na bijna vijf etmalen hebben we er 850 zeemijlen op zitten bij een verbruik van 1825 liter dieselolie.

Gemiddeld verbruiken we dus 2,15 liter per mijl, dat is ongeveer 15 liter per uur.

Niet slecht voor een stalen schip, de Four Seasons loopt als een zonnetje en doorklieft het water als een mes door de boter met een snelheid van bijna 8 knopen.

Het zit ons mee, elke dag mooi weer, de barometer blijft nagenoeg gelijk rond de 1028 mb.

De wind is inmiddels gaan ruimen van zuidoost naar zuidwest, blijft zwak en houden we min of meer in de rug.

Het enige dat ons tegenzit is de drift die ons vanaf het begin van deze reis naar bakboord probeert weg te zetten zodat we continu 20 graden naar stuurboord moeten opsturen om de koers over de grond te handhaven.

Van de Golfstroom hebben we dus nog geen voordeel.

 

Samengevat, het gaat ons letterlijk en figuurljk voor de wind, het ontbreekt ons aan niets. We moeten alleen een beetje zuinig zijn met water en stroom gezien de kapotte linker dynamo.

De wasserij is daarom tijdeljk gesloten, maar we kunnen nog wel douchen en schone kleren hebben we ook nog want het stinkt hier (nog) niet.

Eten en drinken zijn nog in ruime mate voorradig, Er is elke ochtend vers brood uit de scheepsbakkerij en ’s avonds hebben we warm eten, in elkaar geflanst door onze onvolprezen kok.

 

Voor Joost is zelfs een pakje sigaretten aan boord.

Peter en ik zijn vorige eeuw al gestopt met roken maar Joost dus nog niet.

Daar is een reden voor, volgens zijn zeggen moet hij bij opkomende stress, frustratie of een aanval van razernij even een sigaretje roken om te kalmeren.

Goed dat we dat weten. We houden hem daarom angstvallig in de gaten en vragen regelmatig hoe het met hem gaat.

Als hij iets voelt opkomen, maakt niet uit wanneer, ook al is het tijdens zijn wacht, moet hij ons waarschuwen, geen punt joh, gewoon zeggen, dan lassen we even een rookpauze in, Een tevreden roker is geen onruststoker denken we dan maar.

 

Hij heeft trouwens enkele dagen geleden wel iets raars meegemaakt, tijdens een van zijn van nachtwachten werd de lucht ineens geel, toen oranje, daarna vuurrood waarna het met een geweldige exlosie weer pikdonker werd.

Hij zette zich nog schrap voor een tsunami maar die kwam niet.

Apart verhaal, Peter en ik sliepen weliswaar maar hebben daar helemaal niets van gemerkt.

Belangstellend vroeg ik nog of het msschien een UFO was geweest.

Met een vreemde blik in zijn ogen vroeg hij toen of hij even mocht gaan roken.

Uiteraard, ga je gang.

Het liep net goed af, maar om verdere ellende te voorkomen zegde ik hem toe zijn waarneming toch te vermelden in het logboek.

(maar wel onder het hoofdstuk Niet Geautoriseerde Observaties van de heer J.B. te L)

 

Ik groet u allen, de volgend keer meer over het leven aan boord en wat we zoal de hele dag (niet) doen.

 

Edzard Braam

Commandant Four Seasons

Please follow and like us:

4 gedachten over “We zijn over de helft”

  1. Beste crew. We volgen jullie weer ademloos tijdens jullie oversteek. En geloof me als je eenmaal 30W bent gepasseerd keert de rust in lijf en leden ook weer terug. De gen fail profi opgelost met de onmisbare adviezen van WTK Peter Wieringa. Het gaat jullie goed en vooral: geniet!
    Gr van Frank en Annika van het MS Annika Birgitta op de Holl. IJssel!

    1. Hoi Frank,
      jullie reizen met je NLS blauwe stad, naar b.v. Terschelling zijn korter dat wel, maar geven zeker zoveel genot en plezier, maar met elkaar zijn we trots op bemanning van de Four Seasons en op de werf.

  2. Geweldig mannen dat het tot dusver zo goed gaat, we hopen dat jullie ondanks de onmiskenbare spanning van wat doen de weersomstandigheden en blijft zoals je schrijft de boel lopen als een zonnetje ook volop genieten van de zee de reis en jullie prestatie, met elkaar kunnen we ons de kik goed voorstellen, en komen er toch weer wat ietwat andere kerels zo niet betere kerels terug op Hollandse bodem. (ik begreep van onze Peter dat hij er serieus over nadenkt een ticket te boeken naar de Azoren, om de dynamo te vervangen of te repareren en mee te varen) dat het ding niet werkt steekt hem, maar hij heeft jullie gelukkig de juiste instructies gegeven. goede en fijne reis verder, beste groeten Piet Wierenga. p.s. we zijn trots op jullie en op de No Limit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *