Een Vette Boot

Zo mensen, het is zaterdagmiddag 13 uur lokale tijd, over 24 uur zijn we in Bermuda.We verlaten daarmee de Saragossa Zee, de laatste woestijn op aarde, onherbergzaam, totaal verlaten, geen schip gezien, kip noch kraai, Peter heeft een moment de schaduw van een dolfijn gezien, zeker verdwaald. Welgeteld één vliegende vis is op het achterdek beland. Onze boot was zijn eindbestemming. Hij ligt nu te wachten tot hij in mootjes wordt gehakt om te dienen als aas wanneer we gaan vissen op tonijn.

De temperatuur is geleidelijk aan het dalen, bij vertrek uit Fort Lauderdale nog 30 graden, nu 22 graden. De airco’s kunnen zo langzamerhand ook uit.

Gistermiddag nog een fel oranje reddingsboei gesignaleerd, wij er op af, je weet maar nooit of er nog een (levend) wezen bij hoort, dat bleek niet het geval. Toch maar proberen op te vissen en er een Man Over Boord Oefening van gemaakt. Viel nog niet mee in de zeer ruwe zee. Met Jorrit aan het roer en de gashendels en Joost met de pikhaak in de aanslag er naar toe gestuurd. Pas bij de tweede poging, onder de goedkeurende blikken van de twee senioren aan boord (beiden Yachtmaster Ocean RYA) lukte het ze de reddingsboei (afkomstig van de Sypress uit Singapore) aan boord te hijsen. Complimenten, ze zijn geslaagd voor dit onderdeel van de reis en verdienen beiden een oorlam voor deze bijzondere prestatie.

 

Terugkijkend op dit eerste traject kunnen we zeggen dat het een zeer onrustig begin is geweest met lange perioden van harde wind en forse golven die het nodige van ons hebben gevergd.

Maar ook, weliswaar spaarzaam, momenten van serene rust.

De snelheid die we aanvankelijk hadden gecalculeerd hebben we niet kunnen halen, door de veelvuldige hoge golven en deining uit het Noordoosten, maar zeker ook door de drift uit het Zuidoosten die het noodzakelijk maakte bijna continu een kleine 20 graden naar stuurboord te moeten opsturen.

Het betekent aankomst een dag later dan gepland.

Net op tijd voor een groot front over Bermuda raast.

Een groot compliment voor de Four Seasons, die ons onverzaagd en met niet aflatende energie door de woelige baren heeft geloodst.

Alles functioneert nog.

 

Ik denk wel eens na hoe ik haar zou willen omschrijven, het beste lijkt me haar met een paard te vergelijken, een edel dier, een edele boot, een kruising tussen een Arabische Hengst, een Friese Merrie en een genderneutrale Belgische Knol gezien haar eigenschappen: vurig, van een buitenaardse sierlijkheid, betrouwbaar, gedisciplineerd, vergevingsgezind, werklust en ga zo maar door. Zoekt u zelf maar uit wat bij wat hoort.

 

De Amerikanen plachten de Four Seasons “Cool ! ” of “Awesome ! te noemen.

Wij vinden hem gewoon Vet !

 

Vet is ze trouwens ook van binnen, het wordt een beetje smerig hier, we lopen op blote voeten, onze voetzolen zijn zwart, waar het vuil vandaan komt weten we niet, want we zijn niet of nauwelijks buiten geweest, de boot zit onder een dikke laag pekel door al het buiswater.

Als verontschuldiging kunnen we aanvoeren dat douchen de afgelopen dagen onmogelijk was, het water gutste over de plinten.

Scheren uiteraard ook onmogelijk, baarden en snorren groeien alle kanten op, we denken er over na om het maar zo te laten.

Tandenpoetsen doen we nog wel, dat is het zo’n beetje qua lichaamsverzorging. Morgen aan de wal maar eens grote schoonmaak houden.

 

Tot zover de avonturen met de Four Seasons, de wachten zijn weer verdeeld door Jorrit, hij heeft mij geen nachtwacht gegeven zodat ik morgen fris de boot de haven van Bermuda in kan sturen en kan aanleggen aan de steiger waar hopelijk duizenden mensen ons staan op te wachten om ons te verwelkomen.

 

Ik groet u allen,

Edzard, namens wederom de hele bemanning.

Please follow and like us:

Eén gedachte over “Een Vette Boot”

  1. Stoere baardmannen op een vette boot meren af op Bermuda, een mini stipje op de kaart van de Noordelijke Atlantische Oceaan.
    Een behouden vaart gewenst naar Nederland en blijf veel verslaggeving doen het wordt door velen graag gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *